Auschwitz

 Vandaag gingen we naar Auschwitz. De hele tijd dat ik er was, dacht ik hoe het leven er geweest moest zijn. De hel op Aarde. Ik was onder de indruk van wat ik allemaal zag. Waar ik stond, stonden mensen ooit op hun laatste moment. Hartverscheurend.


Auschwitz is het voornaamste en beruchste concentratiekamp dat door nazi-Duitsland werd gebouwd. Het doel was om de Joden in Europa te vernietigen (de Endlösung zoals de Duitsers het noemden) Maar ook veel andere minderheden werden naar dit kamp vervoerd.
Aanvankelijk was het kamp een concentratiekamp voor krijgsgevangen maar tussen 1942 en 1944 werd dit het grooste massavernietigingskamp waar Joden en andere minderheidsgroepen (zoals Polen, Roma en Sinti) gedood werden. De cijfers van doden zijn enorm.

Auschwitz bestaat uit 2 kampen. Auschwitz 1, Auschwitz II-Birkenau 

Auschwitz I werd in 1940 opgeleverd als gevangenkamp (werd vooral gebruikt om Pools verzetmensen en intellectuelen op te sluiten) maar deed later dienst als het administratieve centrum van het gehele Auschwitz-complex. Hier werden 70.000 mensen om het leven gebracht.
Dit kamp is vooral bekend van de lugubere tekst 'Arbeit maakt frei' (Arbeid maakt vrij) boven de ingang. Auschwitz I bestaat vooral uit stenen barakken. Hier zijn ook alle persoonlijke spullen en collecties toonbaar gemaakt voor het publiek. Brillen, Koffers, schoenen en zelfs haar zijn hier van achter glas te zien. De hoeveelheid is schokkend!

Nadat je Auschwitz I hebt bezocht, rijd je naar Auschwitz II-Birkenau. Dit was het grote werk- en vernietigingskamp. Op deze plaats kwamen de gevangen aan in spoorwagons die voor veervoer normaal gezien werden gebruikt. De reis naar Auschwitz kon enkele dagen duren. In  de wagons was er geen voedsel of water aanwezig. Vele mensen stierven al op weg naar Auschwitz II. Na het aankomen werden de mensen gekeurd, wie slap of ziek of geen man was werd naar de gaskamers gestuurd, wie de keuring doorstond moest werken. In 1942 werden de gaskamers voltooid en speelde Auschwitz II een steeds belangrijkere rol in het uitroeien van de Joden in Europa. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Naar het prachtige Zuid-Afrika?

Stedentrip Dubrovnik, de parel van Kroatië

Toppunten in Split!