Toppunten in Split!

Split                                                                                9/10

Onder de stralende kroatiëse zon voelt alles 10 keer beter.

Op onze rondreis (tofferondreis) was Split één van de hoogtepunten. Iedereen zei dat Split even mooi was al Dubrovnik. Waar van ze het al zo mooi vonden maar toen we in Split aan kwamen was ik verrast.  Stond er zo veel mooi's op de wereld? 




Afbeeldingsresultaat voor smileyMet deze tips kun je je vast voorbereiden op je vakantie in Split; wat er allemaal te zien en te doen valt, welk strand je kunt bezoeken, waar je uit kunt gaan en noem maar op. We hebben een lijst met 20 tips samengesteld waarvan we denken dat ze wel van pas zullen komen. Wij boeken 2 nachten (als je de rondreis volgt) eerste nacht voor te bekomen van de rit van Zadar. En de 2de als je Split  + Trogir hebt bezocht.Voor als je de rondreis volgt en ook als je hem niet volgt. Het paleis van Diocletianus moet je gezien hebben!


Overdag kun je delen van het paleis ook van binnen bezichtigen – voor 25 kuna kun je de kerkers bezoeken en voor 15 kuna krijg je toegang tot de cathedraal van St. Duje en de tempel van Jupiter. Ook is er de mogelijkheid om een 2-uur durende wandelroute door het oude centrum van Split te volgen met een gids.


Trogir
Gerelateerde afbeelding
Trogir

Trogir is een prachtige UNESCO stad die echt gezien moet hebben. Je kunt er bijvoorbeeld met de bus vanuit Split naartoe reizen (duurt een half uur) en dan met de boot weer terug naar Split (als je de rondrit niet volgt) anders (als je de rondrit volgt) met je auto heen en terug. 
Zin in meer dagen Split?
Musea
Split heeft een aantal interessante musea zoals het archeologische museum, ethnografische museum en het stadsmuseum.
Stadspark Marjan
Je kunt er wandelen maar het is ook mogelijk om fietsen te huren. Vanaf het hoogste punt van de berg heb je een schittend uitzicht over de stad en de zee met de eilanden. Op de terugweg kun je even bijkomen in café Vidilica, waar je ook een prachtig uitzicht hebt.
Markten
Bezoek de vismarkt op Marmontova en de groene markt net buiten het paleis aan de westzijde, waar je verse groente en fruit, bloemen en plaatselijke produkten zoals kaas, olijfolie en rakija kunt kopen. De markten zijn al vanaf half 7 ‘s ochtends open.
Nationaal Theater
Split heeft goede acteurs en actrices en ook een aantal goede opera zangers en zangeressen.
Split Kathedraal
Salona
In Salona vind je de ruines van de oude romeinse stad Salona, die drie keer zo groot was als Pompeii. Salona ligt een paar kilometer buiten Split en is gemakkelijk te bereiken met de bus. Een buskaartje kost 20 kuna.
Restaurants
Een van de toprestaurants in Split is Black Cat. Het ligt vlakbij de markt en biedt onder andere English breakfast, een internationaal menu, heerlijke salades en cocktails. Een ander goed restaurant is Maslina, het ligt aan het eind van Marmontova en biedt heerlijke pizza’s, steaks en zelfgemaakte Gnocchi.
Snackbars
Vlakbij Bačvice strand kun je genieten van originele Bosnische Čevapčići in een snackbar genaamd Ba-će. Čevapčići zijn gekruide vleesrolletjes geserveerd met brood, verse uien en Kajmak (een cremige saus gemaakt van zuivel). Je kunt in bijna alle snackbars Čevapčići krijgen maar ze smaken het beste bij Ba-će.

Stadsstrand Bačvice
Op alle stranden in Split is het druk in juli en augustus dus zorg dat je op tijd een plekje verovert. Bačvice strand is het populairste strand en het is tevens een zandstrand, wat zeer zeldzaam is in Kroatie. Langs het strand vind je vele bars en cafe’s. Het ligt op 10 minuten lopen van het centrum, achter het busstation en de veerboot-haven.
Sport
Er zijn veel sport- en watersportmogelijkheden in Split, ga bijvoorbeeld een keertje carten op het go-cart track achter het Poljud stadium.
Rafting
Je kunt aan een raftingexcursie van 4 uur op de Cetina rivier deelnemen. Je wordt opgehaald in Split of je kunt op eigen gelegenheid naar Omiš reizen (bijvoorbeeld met de bus). Rafting kost rond de 25 tot 30 euro. Lees hier meer over rafting op de Cetina rivier.
Klis
Voor de mooiste panoramafoto’s van Split ga je naar het Klis fort uit de 7e eeuw. Het fort is een van de mooiste in Kroatie. Het is open van 9 tot 7 en de entrée is 10kuna.
Afbeeldingsresultaat voor Split
Zin in om ook ander steden te ontdekken?
Brač
Ga een dagje uit naar het eiland Brač, huur een scooter in Supetar en ontdek het eiland. Je kunt ook met de bus naar het stadje Bol waar je heerlijk kunt relaxen op een van Kroatië’s meest beroemde stranden: Zlatni Rat.
Hvar
Hvar is een ander populair eiland voor de kust van Split en is absoluut een bezoek waard.
Nationaal Park Krka
Nationaal Park Krka is een van de mooiste nationale parken in Kroatië. Niet alleen kun je er heerlijk wandelen en picknicken, je kunt er ook onder de watervallen zwemmen dus vergeet je zwemspullen niet mee te nemen. Lees hier hoe je met de bus vanuit Split naar Krka reist.
Winkelen
Je kunt goed winkelen in het oude centrum van Split en in de nieuwe winkelcentra. Lees hier alles over winkelen in Split
Met de bus naar Split: Split is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Dubrovnik en Zadar.

Afbeeldingsresultaat voor smiley
Vind je dit leuk laat dan een reactie achter!
Bron en auteursrecht: https://toffereisverslagen.blogspot.com
Rondreis: tofferondreis 


<script data-ad-client="ca-pub-5653950935430001" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Reacties

Populaire posts van deze blog

Naar het prachtige Zuid-Afrika?

Stedentrip Dubrovnik, de parel van Kroatië