Hoogtepunten van Zagreb

Zagreb 

Afbeeldingsresultaat voor Zagreb
hart van Kroatie
Zagreb is, al lopende door de stad, een meer dan prettige verrassing. Al was het maar omdat je er zo weinig vanaf wist vóór het bezoek aan Kroatië‘s veruit grootste stad. ‘Het is het cultureel, economisch en politiek hart van het land, ook al ligt het op een steenworp afstand van de Sloveense grens. Zagreb is, omdat het de belangrijkste stad is, rijkelijk voorzien van imposante gebouwen
Afbeeldingsresultaat voor president kroatie
prezident van Kroatie
Na Zagreb is onze reis door Slovenie, Kroatie, Montenegro, Bosnië gedaan we vinden het dan ook spijtig
er is geen reden tot paniek of tot huilen want Zagreb is een mooi stad . Die mij hard heeft verbaasd bv de
kerk (of wat het is:) op het poltiekecentrum, zie boven, de prezident die gewoon uitleg komt geven op straat en iedereen er mag naar luisteren (ik begreep het wel niet) . Kroatie is een veilig land waar veel liefde is de lucht hangt en weinig ruzie
Ik raad iedereen ook jou aan om naar Kroatie te gaan!



Prettige verrassing

Afbeeldingsresultaat voor Mimara
mimara gebouw
Het Mimara gebouw is misschien wel het beste voorbeeld. Probeer dit belangrijkste Kroatische kunstmuseum maar eens te fotograferen! Dat lukt nauwelijks. Het enige dat eigenlijk niet echt voldoet aan de verwachtingen van een hoofdstad, is de grootte van de botanische tuin. Deze westelijk van het station gelegen Botanicki vrt is, om het een beetje badinerend te zeggen, een ‘klein tuintje’.

Hoog en laag
Van oudsher is Zagreb opgedeeld in twee delen. Een hoog en een laag deel. Het lage deel kenmerkt zich door rechte straten.  De historie van Zagreb begint hier ook eigenlijk. Sinds de achtste, negende eeuw zijn Slavische volkeren hier actief met het bouwen van nederzettingen en natuurlijk kerken.
Persoonlijk vind ik het hoge gedeel veel mooier!

Gradec en Kapitol

Twee administratieve stadsdelen, Gradec en Kapitol hadden een soort haat-liefde verhouding met elkaar. De op kleine heuvels gelegen delen liggen dicht bij elkaar. Gradec behoorde tot de vroegere koning. Kapitol werd bestuurd door een bisschop. Dit deel van de stad kenmerkt zich door kromme smallere en bredere straten die elkaar afwisselen.
Tikkeltje heuvelachtig, hier en daar een kerkje. En vooral heel veel horecagelegenheden. Vooral in de avonduren is het er levendig en gezellig. In de zomermaanden zijn de straten bevolkt met meestal de lokale bevolking, want toeristen hebben de stad nog maar mondjesmaat ontdekt.





Uitzicht op het Kapitol, met op de achtergrond de Katedrala Marijnog uznesenja (in de steigers). [Foto: Ferdi den Bakker]
Uitzicht op het Kapitol, met op de achtergrond de Katedrala Marijnog uznesenja (in de steigers). 

Sava

Zuidelijk van het station ligt de rivier de Sava., Deze uit Slovenië afkomstige rivier ontspringt in het Triglav Nationaal Park in het noordwesten van Slovenië. Na het centrum van Zagreb te hebben gescheiden van het zuidelijke nieuwere deel van de stad loopt hij richting het zuidoosten, waarna hij de grens met Servië vormt en in oostelijke richting wegvloeit.
De Sava zul je overigens alleen tegenkomen als je vanuit Slovenië naar Zagreb reist. Het zuidelijk deel van de stad is voor reizigers nauwelijks het bekijken waard. Net als het gebied rond het spoor, komend wederom vanuit Slovenië. Het gebied dat treinreizigers zullen zien voor aankomst in het centraal station van de hoofdstad is het enige deel van deel van de stad dat enigszins verpauperd aandoet.

Winkelen
Voor winkelen is Zagreb trouwens, even afgezien van de prijzen voor schoeisel en kleding, bijna een walhalla. Weinig warenhuizen zijn er te vinden, maar vooral kleine boetiekjes, enorm veel schoenenzaken en een winkelstraat die voor geen enkele in Europa hoeft onder te doen, de van west naar oost lopende Ilica. Enkele kilometers lang winkel na winkel. Handige tip tot slot: Neem lekker lopende schoenen mee voor het winkelen en kies in de zomermaanden vooral winkels uit met airco, want het kan in het winkelgebed van de stad behoorlijk warm worden en blijven!




bron; toffereisverslagen
foto's:
Afbeeldingsresultaat voor zagreb



Zagreb

Gerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeelding

Afbeeldingsresultaat voor Zagreb

Afbeeldingsresultaat voor Zagreb

Afbeeldingsresultaat voor Zagreb

Het Weer

Weersverwachting
Zagreb
Weeronline.nl - Meer weer in Zagrebweeronline.nl Altijd jouw weer

Reacties

Populaire posts van deze blog

Naar het prachtige Zuid-Afrika?

Stedentrip Dubrovnik, de parel van Kroatië

Toppunten in Split!